Fejl i nutids-r er en klassiker i dansk skriftsprog – selvom det egentlig er ret simpelt. Som navnet selv indikerer, er det et ’r’, der bruges på verber i nutid. Udfordringen ligger så i at finde ud af, om vi er i nutid eller ej.
I dette indlæg får du 3 nemme og gode huskeregler, så du i fremtiden har helt styr på, hvornår vi bruger fx ”køre” og ”kører”.
Hvad er nutids-r?
Et nutids-r er en endelse på verber, der er i nutid. Det vil sige, at hvis nogen eller noget udfører en handling lige nu, så putter vi et ’r’ bagpå.
Dette kaldes faktisk at bøje et verbum, og vi har mange forskellige tider, der bøjer verber – fx datid, førnutid og fremtid.
Nutids-r’et er altså et navn på et fænomen, som er forklaret i navnet selv. Og på den baggrund er det jo egentlig nemt nok at huske, hvad et nutids-r er.
Reglen for et nutids-r er: Der er altid -r på i nutid.
Problemet med nutids-r: hedder det ’køre’ eller ’kører’?
Problemet med nutids-r er, at vi desværre har nogle drilske verber, hvor vi har ”stumt -r” bagpå. Altså et -r vi ikke kan høre, når vi taler.
Disse verber lyder ens med og uden nutids-r. Det gælder fx ”køre”, ”lære”, ”opdatere” og ”diskutere” osv.
Fordi ordene lyder ens, bliver mange i tvivl om, hvorvidt der skal være -r på eller ej.
Det betyder, at du nogle gange kan komme til at glemme et -r, når det faktisk skal være der, eller skrive et -r, når det ikke skal være der.
Men hvordan husker du så, hvornår du skal bruge et nutids-r?
3 gode huskeregler
Grammatik er svært for de fleste. Der findes rigtig mange regler, og der findes måske lige så mange – hvis ikke flere – undtagelser, så det er helt okay, at du ikke føler dig helt skråsikker i dansk grammatik.
Heldigvis er vi mennesker meget bedre til at huske ting, hvis vi får nogle gode tommelfingerregler, og i forhold til nutids-r’et kan jeg faktisk give dig 3!
Huskeregel 1: Løbe-testen
Løbe-testen er den mest kendte og anvendte måde at tjekke, om vi skal have et nutids-r på vores verbum. Måske kender du den under et andet navn – kært barn har mange navne. Det er ikke vigtigt, hvad du kender den som, men jeg bruger altså løbe-testen.
Testen er heldigvis rigtig nem og god at bruge – uanset navn.
Hvis du står med et verbum, og du er i tvivl om, hvorvidt du skal skrive -r bagpå (fx køre), kan du bytte verbet ud med et andet verbum, hvor vi kan høre r-endelsen i nutidsformen.
Det kan fx være ”løbe” – deraf navnet.
Du kan også bruge ”taler”, ”spiser”, ”danser”, eller hvad du nu bedst kan lide, det vigtigste er, at du tydeligt kan høre r-endelsen.
Med denne test kan du altså bedre høre på “løbe” eller “løber”, om sætningen er i nutid, end du kan med “køre” eller “kører”. Når du bruger “løber”, ved du, at sætningen er i nutid. Og så skal der selvfølgelig være et nutids-r.
Eksempel
”Jeg køre / kører til havnen.”
Her kan vi ikke høre, om vi er i nutid eller ej, fordi r-endelsen er stum. Derfor erstatter vi verbet med noget, hvor vi godt kan høre forskel på ordet med og uden -r. I dette tilfælde “løber”:
”Jeg løbe / løber til havnen.”
Hovsa! Nu kan vi lige pludselig godt høre, at det lyder bedst med ”løber”. Så sætningen er altså i nutid. Derfor ved du, at der skal være -r på i den rigtige sætning.
Det betyder, at den rigtige sætning er:
”Jeg kører til havnen.”
Huskeregel 2: Aldrig -r på en infinitiv
Nutids-r’et handler om, at der skal -r bagpå et verbum i nutid. Det betyder også, at der ikke skal -r på, hvis vi befinder os i en anden tid.
Der er nogen, som fejlagtigt kommer til at skrive -r på infinitiver; altså verbets grundform (at-formen).
Fejlen opstår, fordi der findes nogle verber, hvor vi ikke kan høre forskel på verbet i infinitiv eller nutid, fordi der er et stumt -r på i nutid. Ordene lyder altså ens både med og uden -r.
Reglen er faktisk ret simpel: Der skal aldrig -r på infinitiver.
Så hvis du har en infinitiv (fx ”at køre”) må du altså ikke skrive -r bagpå. Heller ikke selvom det lyder ens med og uden nutids-r (køre / kører).
Eksempel
”Vi skal til at køre / kører til havnen.”
I sætningen ovenfor lyder verbet ens med og uden -r. Derfor kan du komme til at tilføje et -r, fordi du tænker, at du for alt i verden ikke vil lave fejl i nutids-r!
Så du ender med at skrive:
”Vi skal til at kører til havnen.”
Til gengæld er der altså en infinitiv – det kaldes også ”at-formen” i daglig tale. Det gør det, fordi vores verber kommer i grundformen ”at xxx” (at køre, at spise, at huske, at gøre osv.)
Og vores huskeregel siger jo: Der skal aldrig -r på infinitiver.
Derfor er den rigtige sætning:
”Vi skal til at køre til havnen.”
Her kan du også sagtens bruge løbe-testen for at finde ud af, om du skal have -r på: “Vi skal til at løbe / løber til havnen.”
Huskeregel 3: Aldrig -r på ved hjælpeverber
Nutids-r’et handler om, at der skal -r bagpå et verbum i nutid. Det betyder også, at der ikke skal -r på, hvis vi befinder os i en anden tid.
Der er nogen, som fejlagtigt kommer til at skrive -r på verbet, når verbet fx er i førnutid eller fremtid. Disse tider danner vi oftest med hjælpeverber som ”blive”, ”kan”, ”skal” eller ”vil”.
Fejlen opstår som regel, fordi vi ikke tænker over, at vi bruger hjælpeverber i bl.a. fremtid og førdatid. Der findes nogle verber, hvor vi ikke nødvendigvis kan høre, om vi er i nutid eller ej, og mange kan fejlagtigt tro, at sætningen er i nutid, fordi de ikke er opmærksomme på hjælpeverbet.
Reglen er faktisk ret simpel: Der skal aldrig -r på ved hjælpeverber.
Så hvis du har et hjælpeverbum (ofte ”blive/blev”, ”kan/kunne”, ”skal/skulle” eller ”vil/ville”) må du altså ikke skrive -r bagpå. Heller ikke selvom det lyder ens med og uden nutids-r.
Eksempel
”Jeg vil køre / kører til havnen i morgen.”
Her kan lyder ”køre” og ”kører” ens, og derfor kan du måske blive i tvivl om, hvorvidt der skal være -r på eller ej. Derfor kan du komme til at tilføje et -r, fordi du virkelig gerne vil undgå at lave en fejl i nutids-r.
”Jeg vil kører til havnen i morgen.”
Desværre er sætningen faktisk ikke i nutid, men i fremtid. Derfor behøver du faktisk ikke bekymre dig om nutids-r’et, for det skal slet ikke være der!
Derfor er den rigtige sætning:
”Jeg vil køre til havnen i morgen.”
Du kan også sagtens bruge løbe-testen her for at finde ud af, om der skal være -r på.
Vil du have nutids-r’et helt under huden?
Egede Kommunikation tilbyder workshops og kurser i retskrivning og kommatering ude hos virksomheder og til private.